Lean black belt

Black belt al voor € 2350,-

Hoogst gewaardeerde Lean Black Belt opleiding van Nederland

In 5 weken volledig opgeleid

Kleine groepen met veel interactie

5ST3PS behoort al vijf jaar op rij tot de Beste Opleiders van Nederland. Onze trainers komen uit de praktijk en leren je direct om processen te verbeteren en de mensen in deze veranderingen mee te nemen.

In 5 dagen word je opgeleid voor de Lean Black Belt en leer je alle tools. Je kunt kiezen uit de combinatie middag-avond op dinsdag in Rotterdam of woensdag in Utrecht van 13:00-20:00 of overdag van 10:00-17:00 in Utrecht

WAAROM KIEZEN VOOR DE LEAN BLACK BELT OPLEIDING VAN 5ST3PS?

De hoogst gewaardeerde Lean Black Belt opleiding van Nederland (9.8 over 500+ reviews)

5ST3PS behoort al 5 jaar op rij tot de Beste Opleiders van Nederland

Wat je vandaag leert, kun je morgen toepassen

Heel erg praktijkgericht met cases uit de praktijk en de mogelijkheid om jouw eigen casuïstiek in te brengen

In 5 weken word je volledig opgeleid en kun je zelfstandig zowel enkelvoudige als meervoudige problemen oplossen met Lean

Werken met kleine groepen waardoor er veel interactie is

Kies zelf het tijdstip waarop je examen wilt afleggen

Geen last van files en lestijden uitstekend te combineren met werk

Hele scherpe prijs en kwaliteitsverhouding

Lean Black Belt cursus: module opbouw

Module 1: Waardestroom

In de eerste module starten we met de vraag wat kwaliteit is en hoe je daartegen aan kijkt vanuit traditionele methoden en de methoden die we kennen als Lean en Six Sigma. Vervolgens gaan we aan de slag met het procesdenken en hoe we vanuit onze discipline aankijken tegen problemen. Centraal in Lean staat de waardestroom en de verspillingen die hierin ontstaan en voor de problemen zorgen. Hierbij komen 2 benaderingen aan bod: traditionele benaderingen en Lean.

 

In deze les gaan we praktisch aan de slag aan de hand van een simulatie hoe we de waardestroom in kaart brengen en verspillingen identificeren. En het proces wat je gaat verbeteren en wat kritisch is voor de kwaliteit aan de ene kant en de scope van jouw proces aan de andere kant.

Module 2: Continuous Flow

In de module Continuous Flow leren we hoe we stapsgewijs het proces verbeteren samen met de werkvloer vanuit het principe incrementeel verbeteren.

Incrementeel verbeteren vanuit Lean wil zeggen dat je de verbetering als onderdeel van het dagelijkse werk implementeert en het tempo afstemt op de ontvangers van de verandering. Hierdoor vergroot je het draagvlak welke de basis is voor Genchi Genbutsu, oftewel verbeteren vanuit ervaren in plaats van bedenken of ontwerpen.

Hierbij ervaren we zowel als actor en als factor hoe we een bedrijfsproces zodanig optimaliseren dat deze afgestemd is op de klantvraag, de stappen in de waardeketen volledig op elkaar afgestemd zijn en iedereen continu bezig is waarde te creëren. We leren niet alleen hoe we principes van Flow en Pull praktisch toepassen, maar ook hoe we de optimale instellingen bepalen. De toestand waarin het proces ‘soepel’ loopt en iedereen bezig is waarde toe te voegen noemen we continuous flow, het ultieme doel in Lean.

Module 3: Quality Management Tools

In deze module leren we hoe we als het proces initieel is verbeterd door Value Stream Mapping, het proces verder verbeteren. Dit doen we met de Quality Management Tools.

De basis voor projectmatig verbeteren in Lean is de A3 en in deze les gaan we aan de slag met een casus uit de beroepspraktijk met (bewerkte) data. We gaan stap voor stap door de casus en leren de verschillende technieken toe te passen. Hiervoor gebruiken we simpele Excel technieken waarmee we leren visueel management in te richten Op deze manier heb je een blauwdruk voor verbeteren met de A3 en Lean.

Verder doen we deze les de examentraining voor Lean enkelvoudig. Voor de Lean Green Belt is dit gelijk de examentraining. Je mag hier het boek erbij houden.

Module 4: Statistische Proces Controle

In de module Statistische Proces Controle leren we hoe we vaststellen dat wat we zeggen wat we doen ook daadwerkelijk doen. We leren hoe we met het procesgedrag verstoringen kunnen vinden en problemen voorkomen. We leren hoe we de basis leggen voor verbeteren met Six Sigma door het verbetergebied vast te stellen met behulp van eenvoudige statistische tools.

Dat doen we aan de hand van een casus uit de beroepspraktijk waarbij we de stappen uit Six Sigma toepassen. Elke verbetermethodiek gaat erover hoe je van een praktisch probleem tot een praktische oplossing komt. Six Sigma voegt hieraan toe het statistische probleem en de statistische oplossing.

Module 5: Root Cause Analysis

In de module Root Cause Analysis (RCA) leren we hoe we de mogelijke grondoorzaken voor het probleem waardoor we niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, kunnen vinden. Dat doen we voor 3 praktische toepassingen: een toepassing uit de industrie, een toepassing uit de logistiek en een toepassing uit de dienstverlening.

Verder doen we deze les de examentraining voor Six Sigma enkelvoudig. Voor de Lean Six Sigma Green Belt is dit gelijk de examentraining. Je mag het boek erbij houden.

Trainingskalender

Onze opleidingen kennen een startgarantie, dat wil zeggen dat we garanderen dat je op onderstaande data kunt beginnen met de opleiding.

Als u zich inschrijft, reserveren we een plek op de desbetreffende datum. We sturen u binnen 24 uur een bevestiging van de inschrijving en verdere informatie over de opleiding. Een week voor de start van de training ontvangt u een herinneringsmail waarin de trainer zich aan u voorstelt. We zijn bereikbaar voor vragen via telefoon, mail en de chat.

In de brochure leest u welke stof er wordt behandeld tijdens de opleiding. Daarnaast komt u er achter wat de verschillen zijn tussen de opleidingen. Ook leest u enkele ervaringen van oud-cursisten in de brochures. Bekijk ook de trainingsdata van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding.

WAT DOET EEN LEAN BLACK BELT?

Organisaties moeten steeds beter en steeds sneller inspelen op veranderingen terwijl ze kosten laag moeten houden. Lean zorgt ervoor dat organisaties sneller kunnen inspelen op een veranderende markt. De Lean Black Belt is in staat problemen op te lossen, besparingen te realiseren en de mensen te betrekken. De Lean Black Belt kan hoge kostenbesparingen realiseren terwijl de kwaliteit omhoog gaat. Organisaties die werken met Lean realiseren snel kosten besparingen van minimaal 10%. De Lean Black Belt is de projectmanager van deze veranderingen. De Lean Black Belt is de specialist om snel resultaten te boeken.

WAT LEER JE ALLEMAAL?

 • Je leert hoe je verspillingen wegneemt met Lean
 • Je leert hoe je een proces inricht dat tegen de laagste kosten en de hoogste kwaliteit presteert
 • Je leert hoe je grondoorzaken voor hardnekkige problemen vindt en wegneemt
 • Je leert de geheimen van Toyota en Lean Management
 • Je leert hoe je inspeelt op veranderingen zonder dat het proces eronder leidt
 • Je leert projectmatig problemen op te pakken en op te lossen met resultaat
 • Je leert hoe een cultuur van continu verbeteren neerzet

WAAROM 5ST3PS?

De opleiding van 5ST3PS is praktijkgericht en bereidt voor op het gecertificeerde examen, geaccrediteerd door het Lean Competency System (LCS), de wereldwijde norm voor kwaliteit voor Lean. Onze colleges zijn interactief en gericht op het verwerven van praktische vaardigheden. Onze opleidingen zijn ontworpen door Willem Salentijn, auteur van het boek Lean Six Sigma van Noordhoff Uitgevers. Dit boek wordt gebruikt in het hoger onderwijs. Onze opleidingen zijn hoog gewaardeerd (9,8) en kennen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Wat zit er inbegrepen bij de Lean Black Belt cursus?

Een Lean Black Belt professional word je al vanaf € 2.350,-.  Tijdens de cursus leer jij een Lean Black Belt worden om de bewezen Lean methode toe te passen. Een investering die je veel profijt zal opleveren gedurende je carrière. Dit bedrag is inclusief:

 • Toegang tot al ons cursusmateriaal en online leeromgeving
 • Een gratis kopie van Lean Six Sigma waarin we de Lean methode behandelen (geschreven door 5ST3PS Master Black Belt Willem Salentijn)
 • Lunch of Dinerarrangementen en onbeperkt koffie en thee
 • Echte bedrijfsvoorbeelden van toepassing
 • Examenkosten

Veelgestelde vragen over Lean Black Belt

Wat houdt Lean in?

Lean richt zich op het optimaliseren van werkprocessen. Het door autofabrikant Toyota ontwikkelde principe haalt overbodige handelingen uit werkprocessen, zodat alleen het waardevolle overblijft. De klantbehoefte staat hierbij centraal.

Wat is het verschil tussen de Green Belt en Black Belt?

Een Green Belt kan binnen een organisatie gezien worden als een Lean projectleider. Een Green Belt is bekend met technieken en tools om verbeterprojecten op te zetten en leiden. Als Black Belt ben je doorgaans fulltime met Lean bezig, bijvoorbeeld met het opzetten en begeleiden van grotere Lean programma’s. Een Black Belt zorgt ervoor dat processen dusdanig verbeterd worden, dat de organisatie strategische doelen gaat behalen. De Black Belt is daarnaast in staat om Green Belts alsmede teamleiders of managers aan te sturen en te coachen.

Hoe ziet het Lean Black Belt examen eruit?

Door middel van het examen toetsen we of je over de competenties beschikt die horen bij de Lean Black Belt opleiding. Het examen bestaat uit open vragen en deze sluiten aan bij de Body Of Knowledge van ASQ, het wereldwijde onafhankelijke kennisinstituut voor kwaliteit.

Kan ik het diploma ook internationaal gebruiken?

De examens worden afgenomen door International Lean Six Sigma Institute. We nemen dus niet zelf examens af wat de meeste aanbieders wel doen. Hierdoor weet je dat je een echt certificaat krijgt.

Volg ons op LinkedIn

Volgen