Lean six sigma green belt

Volledige training voor € 2350

5 praktijkgerichte lesdagen

Maximale
leerervaring

Groepen met maximaal 8 deelnemers

Door de Lean Six Sigma Green Belt training te volgen bij 5ST3PS haal je binnen vijf cursusdagen je certificaat voor slechts € 2350,-. De cursus combineert het beste van Lean en Six Sigma en leert je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Na het examen beschik je over de kennis en tools om te focussen op wat waardevol is en kun je sturen op een constante kwaliteit van procesoutput. Wanneer je de cursus afrondt, kun je in Nederland aan de slag als Lean Six Sigma Green Belt professional.

Lean Six Sigma Green Belt bij 5ST3PS

Wanneer je onze praktijkgerichte Lean Six Sigma Green Belt training volgt, profiteer je van de volgende voordelen:

Hoogste waardering van Nederland (9,8 over 500+ reviews)

Opleiding geaccrediteerd door Lean (LCS) en Six Sigma (CSSC)

Direct aan de slag als Lean Six Sigma Green Belt professional

Uitstekende combinatie van theorie en praktijk

Kleine groepen met maximaal 8 deelnemers

Zelf tijdstip kiezen voor afleggen examen

Gunstige lestijden, geen last van files

Ongekend scherpe prijs van € 2350,-

5ST3PS is CRKBO & NRTO geaccrediteerd

Hoe is de Lean Six Sigma Green Belt training opgebouwd?

Module 1: Waardestroom

In de eerste module starten we met de vraag wat kwaliteit is en hoe je daartegen aan kijkt vanuit traditionele methoden en de methoden die we kennen als Lean en Six Sigma. Vervolgens gaan we aan de slag met het procesdenken en hoe we vanuit onze discipline aankijken tegen problemen. Centraal in Lean staat de waardestroom en de verspillingen die hierin ontstaan en voor de problemen zorgen. Hierbij komen 2 benaderingen aan bod: traditionele benaderingen en Lean.

 

In deze les gaan we praktisch aan de slag aan de hand van een simulatie hoe we de waardestroom in kaart brengen en verspillingen identificeren. En het proces wat je gaat verbeteren en wat kritisch is voor de kwaliteit aan de ene kant en de scope van jouw proces aan de andere kant.

Module 2: Continuous Flow

In de module Continuous Flow leren we hoe we stapsgewijs het proces verbeteren samen met de werkvloer vanuit het principe incrementeel verbeteren.

Incrementeel verbeteren vanuit Lean wil zeggen dat je de verbetering als onderdeel van het dagelijkse werk implementeert en het tempo afstemt op de ontvangers van de verandering. Hierdoor vergroot je het draagvlak welke de basis is voor Genchi Genbutsu, oftewel verbeteren vanuit ervaren in plaats van bedenken of ontwerpen.

Hierbij ervaren we zowel als actor en als factor hoe we een bedrijfsproces zodanig optimaliseren dat deze afgestemd is op de klantvraag, de stappen in de waardeketen volledig op elkaar afgestemd zijn en iedereen continu bezig is waarde te creëren. We leren niet alleen hoe we principes van Flow en Pull praktisch toepassen, maar ook hoe we de optimale instellingen bepalen. De toestand waarin het proces ‘soepel’ loopt en iedereen bezig is waarde toe te voegen noemen we continuous flow, het ultieme doel in Lean.

Module 3: Quality Management Tools

In deze module leren we hoe we als het proces initieel is verbeterd door Value Stream Mapping, het proces verder verbeteren. Dit doen we met de Quality Management Tools.

De basis voor projectmatig verbeteren in Lean is de A3 en in deze les gaan we aan de slag met een casus uit de beroepspraktijk met (bewerkte) data. We gaan stap voor stap door de casus en leren de verschillende technieken toe te passen. Hiervoor gebruiken we simpele Excel technieken waarmee we leren visueel management in te richten Op deze manier heb je een blauwdruk voor verbeteren met de A3 en Lean.

Verder doen we deze les de examentraining voor Lean enkelvoudig. Voor de Lean Green Belt is dit gelijk de examentraining. Je mag hier het boek erbij houden.

Module 4: Statistische Proces Controle

In de module Statistische Proces Controle leren we hoe we vaststellen dat wat we zeggen wat we doen ook daadwerkelijk doen. We leren hoe we met het procesgedrag verstoringen kunnen vinden en problemen voorkomen. We leren hoe we de basis leggen voor verbeteren met Six Sigma door het verbetergebied vast te stellen met behulp van eenvoudige statistische tools.

Dat doen we aan de hand van een casus uit de beroepspraktijk waarbij we de stappen uit Six Sigma toepassen. Elke verbetermethodiek gaat erover hoe je van een praktisch probleem tot een praktische oplossing komt. Six Sigma voegt hieraan toe het statistische probleem en de statistische oplossing. Die passen we in deze casus toe zodat je een blauwdruk hebt hoe je voor een proces waarop je Lean hebt toegepast, de volgende stappen zet in verbeteren (Six Sigma).

Module 5: Root Cause Analysis

In de module Root Cause Analysis (RCA) leren we hoe we de mogelijke grondoorzaken voor het probleem waardoor we niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, kunnen vinden. Dat doen we voor 3 praktische toepassingen: een toepassing uit de industrie, een toepassing uit de logistiek en een toepassing uit de dienstverlening.

Verder doen we deze les de examentraining voor Six Sigma enkelvoudig. Voor de Lean Six Sigma Green Belt is dit gelijk de examentraining. Je mag het boek erbij houden.

Trainingskalender

Onze opleidingen kennen een startgarantie, dat wil zeggen dat we garanderen dat je op de aangegeven startdata kunt beginnen met de opleiding.

Praktijkgerichte Lean Six Sigma Green Belt cursus

De trainers van 5ST3PS hebben ervaring opgedaan in de praktijk en leren je direct om processen te verbeteren en mensen mee te nemen in veranderprocessen. De docenten zijn aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs en creëren tijdens de cursus door middel van actieve werkvormen een maximale leerervaring. Voor elke module die we behandelen, doorloop je de volgende leercyclus:

 • Ervaren
 • Reflecteren
 • Conceptualiseren
 • Experimenteren

Onze lessen zijn zo ingericht dat je elk onderwerp dat we tijdens de cursusdag behandelen, de volgende dag zelf als expert kunt toepassen.

Praktische informatie over de Lean Six Sigma Green Belt cursus

Voor wie is deze cursus?

Projectleiders, managers en afdelingsleiders die op zoek zijn naar praktische handvatten en theoretische informatie over het verbeteren van bedrijfsprocessen. Er zijn geen toelatingseisen; iedereen is vrij om zich in te schrijven voor de cursus. Houd er wel rekening mee dat het niveau van de cursus gelijk is aan dat van een hbo-opleiding.

Begeleiding Master Black Belt

Doordat we werken in kleine groepen krijg je alle aandacht van jouw trainer. Gedurende de hele cursus kan je jouw trainer bereiken voor alle vragen. Gratis organiseren we examentrainingen waarin je vlak voor het internationaal geaccrediteerde examen nog eens door de examenstof gaat. Wil je extra ondersteuning? Dan kun je een praktijkcertificeringspakket aanschaffen waarin je nog eens extra coaching krijgt van een ervaren Master Black Belt. Nog even alle begeleiding naast de training op een rij:

 • Je krijgt gedurende de opleiding jouw eigen MBB-coach
 • Voor het examen gratis examentraining
 • Aanvullend kun je nog een extra coachingspakket inkopen.

Uit hoeveel bijeenkomsten bestaat de cursus?

De cursus bestaat uit vijf lesdagen en de lessen zijn van 13:00 tot 21:00 uur.

Dag 1. Wat is het probleem en Wat is Waarde?

Tijdens de eerste trainingsdag wordt gekeken naar het begrip Waarde. Dit wordt gedaan vanuit de verschillende Voices (Customer, Process, Business en Strategy). Vanuit de verschillende stemmen wordt bepaald wat nu werkelijk kritisch is voor de prestaties van de organisatie. Hierbij wordt gekeken vanuit operationeel, tactisch en strategisch niveau. Op grond van de Hoshin Kanri analyse worden de knelpunten bepaald en gekeken naar de positie van de verschillende stakeholders om zo realistisch doelen te stellen waarin de mensen meegaan. Problemen, symptomen en oplossingen worden uit elkaar getrokken. Verder leer je deze dag een techniek om effectief het verbetergebied te bepalen.

Kernbegrippen: Voice of the Customer, Voice of the Business, Voice of the Process, Voice of the Strategy, CTQ, Hoshin Kanri, Stakeholder analyse, SIPOC

Dag 2. Wat is de huidige situatie?

Tijdens de tweede trainingsdag wordt de huidige situatie in kaart gebracht met als vertrekpunt wat nu waarde is voor de klant (intern en/of extern). De gebruikte techniek is Value Stream Mapping, de meest gebruikte LEAN-tool. Naar aanleiding van de vraag wat er gebeurt in het proces, is de volgende vraag de ondersteuning in data. We hebben het dan over tijd, hoeveelheid en kwaliteit.

Kernbegrippen: VSM, Customer Value Add, Business Value Add, Waste, Bottlenecks, Hurdles, verborgen fabriek, Theory of Contraints, 5 steps to LEAN Thinking

Dag 3. Wat is het doel?

Nadat we hebben vastgesteld hoe het proces werkelijk loopt, is de volgende stap de analyse en diagnose te doen. Door de confrontatie van wat we zien in het proces (Gemba) en wat blijkt uit de verzamelde data stellen we de nieuwe situatie vast. Hierbij stellen we de vraag hoe we zometeen vaststellen dat het proces presteert zoals het zou moeten presteren (KPI’s), hoe we dat visueel vaststellen en of de oplossing aansluit bij de competenties van de betrokken mensen en de capabilities van de organisatie. In deze module leren we zowel vanuit LEAN als Six Sigma kunnen vaststellen dat het proces doet wat het moet doen zodat we na verbeteren niet na verloop van tijd terugvallen op het oude niveau.

Kernbegrippen: Waste analysis, Control chart, Capability analysis, PGSOM-model, LEAN manufacturing

Dag 4. Hoe breken we door het glazen plafond?

We hebben geleerd hoe we het proces verbeteren met de tools uit LEAN, hoe we de mensen hierin meenemen en hoe we hierop gaan sturen. Tot nu toe hebben we vooral interventies op de verwerking gedaan. Om door het glazen plafond te breken, moeten we kijken naar de inputfactoren. We hebben het dan ook wel over de Critical-to-X. We leren in deze module hoe we data gebruiken om met Six Sigma technieken de mogelijke enablers in ons proces onderscheiden van de echte enablers.

Kernbegrippen: Ishikawa analyse, Fault tree analysis, 5 keer Waarom, meetbetrouwbaarheid, steekproeven, hypothese test, scatter plot, eenvoudige regressie, validatie

Dag 5. Hoe zorgen we dat wat we zeggen wat we doen ook werkelijk doen?

In deze module leren we hoe we de slag maken van de papieren oplossing naar de gedragen oplossing waar de betrokkenen ook eigenaarschap in nemen. We gaan het hebben over de drivers van mensen en hoe LEAN hierin faciliteert. Verder hoe je de verbetering operationeel meetbaar maakt en een cultuur van continu verbeteren creëert.

Kernbegrippen: LEAN daily management, KATA-coaching, Balanced Scorecard Card, 5S, Kaizen, CAP-model, Statistische Proces Controle

Is 5ST3PS geaccrediteerd?

Ja, cursisten kunnen na de cursus aan de slag als Lean Six Sigma Green Belt professional.

5ST3PS is geaccrediteerd door de Council for Six Sigma Certification (CSSC) en Lean Competency System (LCS). De certificering gebeurt niet door 5ST3PS, maar door International Lean Six Sigma Institute (ILSSI). Voor een goede opleiding geldt dat het toetsen en beoordelen ontkoppeld moet zijn van het lesgeven. Anders gaat de slager zijn eigen vlees beoordelen. De theorie certificering is verplicht. Je kunt als extra ervoor kiezen jouw eerste project in te brengen voor praktijkcertificering. Als extra kun je dan bij 5ST3PS coaching krijgen van een Master Black Belt, zodat je een ervaren instructeur hebt voor jouw eerste project.

Wat zijn de kosten?

€ 2350,-

Wat we hiervoor concreet aanbieden:

 • 5 dagen onderwijs in een kleine groep
 • Het boek Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs van Noordhoff uitgevers
 • Aanvullend onderwijsmateriaal en uitgewerkte casussen
 • Coaching door een Master Black Belt
 • Examentraining
 • Examenpakket met uitgewerkte voorbeelden
 • Examen via ILSSI
 • Alle faciliteiten
 • Licentie voor de statistische verwerking gedurende de cursus

Wat zijn de cursusdata?

Onze opleidingen worden verzorgd in de virtual classroom, op onze trainingslocatie in Rotterdam en in het centrum van Utrecht. Zowel in Rotterdam als Utrecht zijn er ruime parkeermogelijkheden en is de verbinding met het Openbaar Vervoer uitstekend. Bekijk onze trainingskalender voor de huidige cursusdata.

Wat zit er inbegrepen bij de Lean Six Sigma Green Belt cursus?

Een Lean Six Sigma Green Belt professional word je al vanaf € 2.350,- . Tijdens de cursus leer jij om de bewezen Lean Six Sigma methode toe te passen. Een investering die je veel profijt zal opleveren gedurende je carrière. Dit bedrag is inclusief:

 • Toegang tot al ons cursusmateriaal en online leeromgeving
 • Een gratis kopie van Lean Six Sigma waarin we de Lean Six Sigma methode behandelen (geschreven door 5ST3PS Master Black Belt Willem Salentijn)
 • Vijf dinerarrangementen en onbeperkt koffie en thee
 • Examenkosten

Veelgestelde vragen over Lean Six Sigma Green Belt training

Wat is Lean?

Lean is in Japan ontwikkeld door autofabrikant Toyota en richt zich op het optimaliseren van werkprocessen. Doordat je elke overbodige handeling uit het werkproces haalt, blijft alleen wat waardevol is over. Hierbij stel je altijd de klant centraal, waardoor je alleen nog maar dingen doet die waarde toevoegen voor de klant.

Wat is Six Sigma?

Binnen Six Sigma ligt de focus op de procesoutput; door de variaties in processen te verminderen, ontstaat er een constante kwaliteit van procesoutput. Keuzes voor veranderingen maak je bij Six Sigma uitsluitend op basis van statistische gegevens.

Hoe vullen Lean en Six Sigma elkaar aan?

Doordat Lean wat laagdrempeliger is, wordt deze methodiek veel gebruikt aan het begin van veranderprocessen. Vervolgens voer je met behulp van Six Sigma statistisch onderbouwde veranderingen door.

Hoelang duurt de training?

In vijf dagen word je opgeleid voor de Lean Six Sigma Green Belt en leer je de meest gebruikte tools binnen Lean en Six Sigma.

Wat levert de training op?

Organisaties moeten steeds beter en sneller inspelen op veranderingen terwijl kosten laag moeten blijven. Als Lean Six Sigma Green Belt professional ben je als projectleider in staat problemen op te lossen, besparingen te realiseren en de mensen te betrekken. Je verbetert processen en zorgt ervoor dat er capaciteit vrijkomt. Organisaties die werken met Lean en Six Sigma behalen regelmatig besparingen van wel 10%.

Waar is de 5ST3PS cursus theoretisch op gebaseerd?

Onze opleidingen zijn ontworpen door Willem Salentijn, auteur van het boek Lean Six Sigma van Noordhoff Uitgevers. Dit boek wordt gebruikt in het hoger onderwijs.

Wat kan ik praktisch na de training?

Wanneer je de cursus Lean Six Sigma Green Belt volgt bij 5ST3PS, leer je hoe je:

 • Verspillingen wegneemt met Lean;
 • Een proces efficiënt inrichten;
 • Grondoorzaken voor problemen vindt en wegneemt;
 • Inspeelt op veranderingen zonder dat het proces eronder leidt;
 • Projectmatig problemen oppakt en oplost met resultaat;
 • Mensen betrekt en intrinsiek motiveert voor Lean en Six Sigma.

Hoe ziet het examen Lean Six Sigma Green Belt eruit?

De examens voor certificering bestaan uit open vragen. Met de vragen toetsen we of de aankomende beroepsbeoefenaar over de competenties beschikt die horen bij de gevolgde opleiding. De vragen sluiten aan bij de Body Of Knowledge van ASQ, het wereldwijde onafhankelijke kennisinstituut voor kwaliteit.

Kan ik internationaal aan de slag met het diploma?

De examens worden afgenomen door International Lean Six Sigma Institute. We nemen dus niet zelf examens af wat de meeste aanbieders wel doen. Hierdoor weet je dat je een echt certificaat krijgt.

Training op locatie of in de Virtual Classroom?

De trainingen op locatie vinden plaats in Utrecht of Rotterdam. Er is daar lunch, diner, koffie en thee aanwezig. De Virtual Classrooms zijn online trainingen die je van achter jouw eigen computer volgt. Via een webcam heb je contact met de docent en de medestudenten. Je kan de Virtual Classrooms volgen vanuit jouw eigen huis of kantoor.

Volg ons op LinkedIn

Volgen